Osa 5. Kansainvälisyys

Kansainvälisyys


Miten opettaja osaa toimia kansainvälisissä verkostoissa?


Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset ovat kirjanneet sitovat kansainvälisyystavoitteet toiminta- ja taloussuunnitelmiinsa.  Osastot valitsevat oman KV-vastaavan, joka toimii oppilaitoksen  KV-toimikunnassa ja kansainvälisen vaihdokkitoiminnan myötä Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyökeskus CIMO:n kanssa (Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2014-2017, Ammattiopisto Tavastia, 2014.) Oppilaitoksen oma KV-koordinaattori ohjaa toimintaa. KV-toimikunnan terveiset käsitellään prosessikuvauksen mukaisesti osastojen omissa kuukausikokouksissa.  


Toimintaa oppii parhaiten menemällä mukaan hankkeisiin ensin oppimaan ja sitten toimimaan. Toisella asteella kansainvälinen toiminta on ensisijaisesti vaihto-oppilastoimintaa: Ulkomaalaisten opiskelijoiden Suomessa opiskelun ja oleskelun järjestelyä ja omien vaihdokkien ulkomaille saattelua ja opiskeluun ja matkustamiseen liittyvien asioiden järjestelyä. Kansainvälistyä voi siis omassa kotimaassakin.


Opiskelijoiden liikkumisen lisäksi, myös useiden oppilaitosten henkilökunnalla on mahdollisuus tutustua eri maiden ammatilliseen koulutukseen ja opetukseen yhdessä opiskelijoiden työssäoppimisjaksojen aikana. Muita kansainvälistymisen vaihtoehtoja ovat mm. opintomatkat, leirikoulut, ammattitaitokilpailut tai esiintymismatkat ulkomaille.


Mitä ovat kansainväliset verkostot?


Kansainvälisiä yhteistyöverkostoja ammattikoulutukselle on useita. Laajin toimija on varmaan UNESCO (http://en.unesco.org/) , jonka tavoite koulutuksen edistämiseksi koko maailmassa ja eri kulttuurien välisen ymmärryksen parantamiseksi, on nyt vähintään yhtä ajankohtainen kun sitä perustettaessa 1945. UNESCOn alla toimii myös omia verkostoja ammatilliselle koulutukselle esimerkiksi TVET (Technical and Vocational Education and Training).  Lisäksi esimerkiksi International Vocational Education and Training Association  IVETA (www.iveta.org)  on maailmanlaajuinen verkosto, joka järjestää konferensseja, pitää omaa lehteä, jakaa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen apurahoja ja pitää ylläpitää nettisivustoa ja keskustelupalstaa. Suomessa IVETAN hallituksessa on Marja Suomaa AMKE:sta. (www.amke.fi).


Eurooppalaiset yhteistyöverkostot löytyvät EU:n ohjelmista. Esimerkiksi Erasmus ohjelmien kautta voi hakea rahoitusta kansainvälistä verkostoitumista ja opiskelijoiden vaihtoa varten. EU:n sivuilta löytyy  ohjelmia (Leonardo) ja hankkeita ja tapahtumia myös ammatillisen koulutuksen aiheista.


Suomessa CIMO (http://www.cimo.fi/) on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio. Se perustettiin vuonna 1991 ja se toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla, ministeriön alaisena itsenäisenä virastona. CIMOn perustehtävänä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä koulutuksen, työelämän ja kulttuurin alueilla sekä nuorison keskuudessa. CIMO toteuttaa vaihto-, harjoittelu- ja apurahaohjelmia ja vastaa Euroopan unionin koulutus- ja nuoriso-ohjelmien kansallisesta toimeenpanosta sekä Kulttuuri- ja Kansalaisten Eurooppa -ohjelmien tiedottamisesta. Lisäksi CIMO edistää Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa.


European Association for International Education (EAIE) on eurooppalainen korkeakoulujen kansainvälisen yhteistyöjärjestö, jonka vuosittaisiin koulutuksiin ja konferensseihin osallistuu eri ammattikorkeakoulujen henkilöstöä. (http://www.eaie.org/home.html)


Network for the Development of European Programmes in Higher Education (BUSINET) on myöskin eurooppalainen korkeakoulujen kehittämisverkosto, jonka toiminnan kohteina ovat mm. liikkuvuuden, opetussuunnitelmien ja projektitoiminnan kehittäminen monialaisessa yhteistyössä eurooppalaisten yritysten kanssa. Kehittämisverkoston näkökulma on kaupallis-taloudellinen. (http://www.businet.org.uk/) Kansainvälisyyttä on myös ammatillisten oppilaitosten kansainvälinen ammattitaitokilpailutoiminta; Taitaja, World Skills, Euro Skils ja Abilympics. www.skillsfinland.fi




Kansainväisiä projekteja


Kansainvälisiä verkostoja voi luoda myös alueellisten ja kansainvälisten rahoittajien avulla. Euroopan sosiaalirahaston ja Hämeen ELY-keskuksen yhteisesti rahoittaman Kansainvälisen työammattiprojektin tavoitteena on hakea ja tunnistaa eurooppalaisia käytäntöjä lähinnä nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja työllistymiseen. Projektin toiminnalliset yhteistyökumppanit ovat Kiipulasäätiö, Koutsi-Häme-projekti sekä Janakkalan kunnan nuorisotyöpaja sekä sosiaalitoimi. Projektissa yhdistyy kansainvälisyys, alueellinen vaikuttavuus sekä  työelämälähtöisyys.


Phototherapy in Prisons -projektin tavoitteena on mm. tutkia ja kehittää valokuvaterapian menetelmiä EU:n vankiloissa. Rahoitus EU/Grundtvig. (Nykyinen Erasmus+) (http://www.grundtvig.org.uk/)


Kansainvälisiä verkostoja internetissä


Internetin verkkoyhteisöissä samoista asioista kiinnostuneet ihmiset jakavat globaalisti osaamistaan. Kansainvälisiä virtuaaliyhteisöjä on opettajille hyödynnettäväksi lukuisia.


Facebook on satojen miljoonien käyttäjien yhteisöpalvelu, jossa ihmiset verkostoituvat mm. työn, koulukaveruuden, harrastusten tai muun kiinnostuksen perusteella. Facebook on erinomainen globaalin verkostoitumisen työkalu sen mahdollistaessa myös suljettuja ryhmiä.


LinkedIn on globaali verkkoyhteisöpalvelu ja verkstoitumisväline. LinkedIn-yhteisöön liitytään ammatillisella persoonalla ja lähtökohdista, joten verkostoitumisen tasot liittyvät ammatti-identiteettiin toisin kuin Facebookissa.


Ning on verkkopalvelu, jonka avulla käyttäjät voivat tehdä omia sosiaalisia verkkosivuja ja yhteisöjä. Palvelu on maksullinen.


Sotenet- verkosto toimii sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden kansainvälisenä toimintaverkostona ja sen hankkeita ovat tällä hetkellä Sotenet Skills 3 ja NABO-hanke.


Pro VET 4D -verkosto (Vocational Education and training for disabled people) on erityisoppilaiden kansainvälistä vaihtoa organisoiva hankerahoitteinen järjestelmä (Wikipedia).


Miten kansainväliset verkostot toimivat?


Kv-toiminta on koulutuksen, tutkimuksen, työelämän ja ympäröivän yhteiskunnan yhteistyötä, joka lisää opiskelijoiden, opettajien ja muun henkilökunnan kansainvälistä osaamista sekä edistää kansainvälistymistä. Keskeisiä toiminnan muotoja ovat henkilövaihdot, vieraskielinen opetus, kotikansainvälistyminen ja kansainväliset koulutus-, tutkimus- ja kehittämishankkeet.




Suomen ulkoasiainministeriö: (http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?) Tietoa eri maista sekä niissä käynnissä olevat kansainväliset yhteistyöt.


Suomitietoa maailmalle: (http://finland.fi/Public/default.aspx?)





 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti